HTML

the Robin Hood experience

Kedves Mindenki! Ezen bloggal az a célom, hogy ERASMUS-ösztöndíjas angliai-nottinghami tartózkodásom mindennapjait "konzerváljam", és veletek megosszam. Élményeimről igyekszem érdekesen és változatosan beszámolni, anélkül, hogy ömlengőssé válna az egész. Szóval nem ígérhetek mást, csak sztorikat, fotókat és Angliát magyar alaphangról.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • főzőcske okosan: Csak így tovább! (2011.10.29. 16:14) Jó estét, jó szurkolást!
  • bM: Fotóóók! :D Nagyon szép az egyetem! (2011.09.30. 18:32) She's our Hungarian girl
  • bM: „Úgy éreztem magam, mint valami brit filmben” – na ezt én is kipróbálnám. Több mint szívesen :)! (2011.09.20. 23:16) Első nap

2011.09.25. 19:22 akacteastab

Today is laundry day

Eddigi blogbejegyzéseimet többnyire késő éjszaka írtam, és ezért néhol igencsak összeszedetlennek tűnnek. Mától kipróbálok egy új módszert: igyekszem kisebb egységekben megírni a nap eseményeit, hogy éjszaka már csak össze kelljen szerkeszteni őket.

Végre beszereztem a buszbérletemet. Kisebbfajta fizikai fájdalommal járt kiadni 108 fontot három havi bérletért, de nem volt más választásom. A dolog külön pikantériája, hogy a késő esti járatokon akár van bérleted, akár nincs, készpénzzel kell fizetned, mert a bérletleolvasó gépek akkor már nem üzemelnek.(Nem nagyon értem az ezen megoldás mögött húzódó koncepciót, de a Nottingham City Transport biztosan tudja, hogy mit csinál.) Mindenesetre örülök, hogy itt nem az ellenőrmódszer van gyakorlatban, hanem egyszerűen csak a buszsofőrnél kell megvenned a jegyet, vagy a volánnál leolvastatnod a bérletedet. Az egyetemre, bár nincs olyan messze, több mint valószínű, hogy minden nap busszal járok majd, szóval végeredményben megérte bérletet venni. A buszozást mellesleg nagyon élvezem: hacsak tehetem, felmegyek az emeletre, hogy onnan bámészokdjak. Ez a kép is fentről készült:


Ma már volt időm egy kicsit tüzetesebben is megvizsgálni az órarendemet és az óráimat. Leginkább a History of the Soviet Union: From Lenin to Khrushchev című tárgyat várom. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen szemszögből közelítik meg a szocializmust és a sztálinizmust Angliában. Az európai integráció történetétől kicsit félek. Nem szívügyem az EU és ráadásul az előadóról is azt hírlik, hogy meglehetősen szigorú. A Great Political Thinkers  ijesztően hangzik, pláne, hogy Platóntól, Hobbestól, Locke-tól és Marxtól is sokat kell majd olvasnunk, de a tárgyat oktató professzorral már találkoztam, és ő nagyon rendesnek tűnt. (Azt hiszem, egy korábbi bejegyzésben már megemlítettem őt.)
A rendszer egyébként hasonló az itthonihoz: előadások és szemináriumok is vannak. Eltérés csak annyi, hogy az egyik tárgyamat (The Politics of Identity) workshop (műhely)-rendszerben fogom tanulni. Természetesen az egyetemről bővebb beszámolót is kaptok, ha végre hivatalosan is elkezdődik a félév. De arra még október 3-áig várni kell. Nem tesz jót ez a szellemi tespedés, de legalább van időm szokni a helyet és lelkiekben is felkészülni a kezdésre.

Ma délután eljutottam/eljutottunk a moziba is. Már kb. egy hete tervezem, hogy megnézzem az új Jane Eyre filmet, és ma végre sikerült is. Nem egyedül mentem: jött az ausztrál, az egyik koreai és az egyik spanyol lány is. Utóbbi kettő saját bevallása szerint nem sokat értett a filmből, amit nem is csodálok. A moralizálós párbeszédek még az ausztrál lánynak is feladták a leckét. A film "más", nagyon más, mint a megszokott Jane Eyre adaptációk. A történet lassan szövődik, a készítők nagy hangsúlyt fektettek a tájra, a díszletekre és a fényekre. (A filmen felbuzdulva, ha minden igaz, még a héten felkeresem a Bronte-nővérek városát, Haworthot, csak legyen szép az idő.) Szóval aki unja már a szokásos Bronte-adaptációkat, annak érdemes megnéznie ezt a verziót.

Az elmúlt napok nyüzsgése után ma este viszonylag csendes a ház: a legtöbben még a tegnap éjszakát pihenik. Így én sem aktívkodom ma: tervezgetem a jövő hetemet, készülgetek az egyetemre. Ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy naponta többször csekkolom az órarendemet, hátha változtatnak rajta valamit. Számomra annyira szokatlan, hogy itt csak októberben indul be a szemeszter. Tiszta időpocsékolás: ha hamarabb kezdenének, talán pár idegennyelvi óra is beleférne az angol tanrendbe... Szerintem amúgy az angoloknak ideje lenne már abbahagyni a brit birodalmi múltra való hivatkozást, amikor azt próbálják kimagyarázni, hogy miért nem beszélnek nyelveket. Hagyjuk csak a viktoriánus kort és valljuk be, hogy ez egyszerűen gáz.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mynottingham.blog.hu/api/trackback/id/tr553254929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása