HTML

the Robin Hood experience

Kedves Mindenki! Ezen bloggal az a célom, hogy ERASMUS-ösztöndíjas angliai-nottinghami tartózkodásom mindennapjait "konzerváljam", és veletek megosszam. Élményeimről igyekszem érdekesen és változatosan beszámolni, anélkül, hogy ömlengőssé válna az egész. Szóval nem ígérhetek mást, csak sztorikat, fotókat és Angliát magyar alaphangról.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

  • főzőcske okosan: Csak így tovább! (2011.10.29. 16:14) Jó estét, jó szurkolást!
  • bM: Fotóóók! :D Nagyon szép az egyetem! (2011.09.30. 18:32) She's our Hungarian girl
  • bM: „Úgy éreztem magam, mint valami brit filmben” – na ezt én is kipróbálnám. Több mint szívesen :)! (2011.09.20. 23:16) Első nap

2011.11.05. 20:54 akacteastab

Remember, remember the fifth of November

Mióta szerencsém volt a V for Vendetta című filmhez, különös módon kötődöm a Guy Fawkes Nighthoz, bár mint kiderült, teljesen máshogyan, mint az angolok itt.

Szóval némi basic history, bár azért próbálok nem túl terjengős lenni, elvégre is olvasóim magyarok, ami az esetek nagy többségében világátlagon felüli egyetemes történelmi tudást jelent. Tehát Guy Fawkes tagja volt annak a katolikus összeesküvésnek, ami az 17. század elején szerveződött  a többnyire protestáns-anglikán I. Jakab ellen. A Gunpowder Plotként elhíresült szervezkedés élén Robert Catesby állt, az ő agyszüleménye volt a Lordok Házának felrobbantása, vagyis hát a robbantási kísérlet, ami a legutolsó pillanatban meghiúsult. Hogy hogy nem, Guy Fawkes volt az, akit a hatóságok lefüleltek, és az ő kivégzése az, amit eredetileg november 5-én ünnepelnek a britek. (nomeg azt, hogy szeretett uralkodójuk megúszta a merényletet.)

Persze az én szememben Guy Fawkes egybeolvad a V for Vendetta főszereplőjével, aki igazi úriember, a művészetek nagy kedvelője, a zsarnoki rendszer ellensége.

De november 5-e itt nem erről szól, hanem a gigantikus méretű tűzijátékokról, a sörről illetve almaborról, és természetesen a vattacukorról. Mondhatni: igazi proliünnep. Nem hiányozhatnak persze a sergők, forgók sem, anélkül az angolok nem is tudnának mulatni.

(Csak úgy margóra: hát nem okosabb ősszel tűzijátékozni, amikor a nedves fű csak nagyon nehezen fogna tüzet, és a nyári viharok valószínűsége is kicsi? Javasolom augusztus huszadika elhalasztását novemberre....)

 U.i.: Csináltam egy két videót, de annyira nem vagyok profi,hogy ide töltsem fel őket, szóval megpróbálom posztolni őket facebookra.
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://mynottingham.blog.hu/api/trackback/id/tr983364103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása